Wednesday, May 4, 2011

Brownies


BROWNIES

Sumber : Diella

Bahan-Bahan

250gm mentega

1½ cawan gula (360 gm)

4 biji telur

2 s/teh esen vanilla

½ s/teh baking powder

1 cawan tepung biasa (120 gm)

¾ cawan serbuk koko

½ cawan kacang (cincang)

½ cawan choc chips (optional)- saya taruk 150 gm

Cara :

1) Cairkan mentega di atas api kecil, matikan api dan masukkan gula. Kacau dgn whisk.

2) Masukkan telur dan esen vanilla dan terus kacau.

3) Masukkan tepung , baking powder dan serbuk koko. Gaul rata.

4) Masukkan kacang

5) Tuang ke dalam loyang yg telah digris ( 12" x10") dan lampirkan kertas minyak agar tidak melekat - saya gunakan saiz 10" x 10" dan bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan dgn suhu 180 darjah Celsius selama 25 – 30 minit- saya bakar selama 45 minit.

BAHAN CREAM COKLAT

250 gm cooking chocolate

1 sudu besar marjerin

1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:

1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil - saya masukkan microwave jer fr 2-3 minit.

2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan marjerin.

3. Kacau sehingga sebati.

4. Tuangkan ke atas kek dan hiaslah mengikut citarasa anda

Candy Kelapa



Bahan-Bahan:
2 helai daun pandan (disimpul)
2½ cawan mampat kelapa parut (yg dibuang kulit arinya)
1 tin (397 gm) susu pekat manis
1 cawan gula (maybe boleh kurangkan mengikut citarasa anda)
30 gm mentega
½ sudu teh esen vanilla
beberapa titik pewarna pilihan anda

Cara:
Griskan loyang persegi empat berukuran 20cm (8 inci). Kelapa parut disangai hingga separuh kering lalu masukkan susu pekat manis, gula dan daun pandan. Masak di atas api yg kecil sambil dikacau terus-menerus sehingga campuran bahan ini tidak melekat di kuali (kira-kira 30 minit). Angkat kuali dari atas api/dapur dan buanglah daun pandan. Masukkan mentega, esen vanilla dan pewarna lalu digaul rata-rata. Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam loyang yg telah disediakan tadi sambil ditekan-tekan sedikit supaya rata. Biarkan kandi sejuk sebelum dipotong dan disimpan dalam bekas kedap udara.