Saturday, April 16, 2011

Kuih Bika Ambon


bahan-bahan
1 paket yist segera mauripan
15 gram gula pasir
10 gram tepung gandum
60ml air suam
300ml santan pekat
1 sudu teh garam
4 helai daun pandan (resepi asal menggunakan 10 helai daun limau purut)
10 biji telur - diambil kuningnya sahaja
200 gram gula pasir ( tokchik kisar gula sehingga halus menggunakan pengisar kering)
150gram tepung sagu (resepi asal sagu rumbia, tapi tokchik guna sagu ubi)
2 sudu makan tepung pulut
1/2 sudu teh serbuk vanilla / essen vanila

PENJAN UBI KAYU





Bahan-Bahan:
3 ketul ubi kayu
1 biji santan kelapa
1 ketul Gula melaka atau 350 gm Gula merah
10 sdb Gula putih
Garam (untuk lemak)
Cara:
Potong ubi kayu dalam ketulan kecil.
Rebus semua sehingga agak empuk
Toskan dan biarkan sekejap
Sementara itu di dalam periuk lain masak air gula merah, gula putih dan sedikit garam.
Kacau sehingga likat.
Masukkan santan ke dalam air gula merah tadi serta kacai sehingga likat.
Akhir sekali campurkan ubi kayu yang telah direbus tadi bersama air gula merah. Kacau.
Hidangkan.
Tambahan:
Santan yang menjadikan penjan pekat dan lemak manis.Cubalah...memang resepi penjan bersantan ini amat diminati di negeri Perak.