Saturday, July 2, 2011

KUETIOW KUAH ANJUNG SELERA



Bahan2nya :

1 paket kuetiow

5 ulas bawang kecil

3 ulas bawang putih

sehiris halia

3 sudu kecil tepung jagung

cilii padi 9 biji

serbuk kari daging 3 sudu besar

3 biji ubi kentang

3 biji telur

3 sudu udang geragau/kering

4 sudu besar minyak masak

garam ikut rasa

kobis dan carrot ikut citarasa

sedikit gula Melaka

sedikt gula pasir

asam jawa extra sesudu kecil


cara :

~rebus ubi kentang dan mesin halus.

~mesin bawang,halia,bawang putih,udang kering sampai lumat.

~gaulkan dengan sebuk kari.

~larutkan tepung jagung .

~tumis rempah hingga garing,masukkan ubi kentang yg dimesin,air tepung jagung,asam jawa dan air.Ikut kemahuan sendiri banyak mana nak kuahnya.

~masukkan gula Melaka,garam dan perasa jika suka.

~pecahkan telur sebiji sebiji...jangan kacau,biar telur masak.

~biar kuah pekat dan hidang dengan daun bawang dan daun sup.

~tambahkan daging dan udang jika suka....

~ tabur bawang goreng menambah bau.

~ pagi ni kakcik masuk apa yg ada je......yg penting kuah sedap!!!

~ rebus sikit kotow nak bagi lembut....rendanm air hangat pun ok je...


selamat mencuba...

PUDING JAGUNG



BAHAN-BAHAN :

1 cawan tepung castard
1 setengah cawan krimer sejat
2 cawan air
3/4 cawan gula
1 tin jagung manis
Acuan secukupnya


CARA MEMASAK :

Campurkan tepung kastad, gula, jagung , santan dan air.

Kacau semua bahan sehingga menjadi pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga cukup sebati dan masak .

Masukkan adunan puding ni ke dalam acuan atau loyang dan biarkan sejuk .

Lamb chop dan brown sauce

Malam ni masak sendiri Lamb Chop.Anak2 nak makan di rumah.Jimat belanja.Beli Lamb Should dengan harga RM 12 dapat 6 ketul.Cukup dengan jumlah ahli keluarga kami.Nak kongsikan cara yang mudah.

Lamb ikot citarasa
~ diperap dengan serbuk kunyit,sebuk kari daging,bawang yang di kisar,garam dan perasa.
~digrill...rare,Medium rare,welldone.
~kentang Goreng
~cili sos

Brown Sauce
~ lada hitam,ikot suka,dikisar
~ubi kentang 4 biji besar direbus dan mesin
~2 sudu tepung jagung ,dicarkan dgn air( utk memekatkan kuah )
~sesudu butter
~garam dan perasa
~kicap untuk perangkan...
masak semua atas api perlahan.

silalah mencuba.....muad,jimat dan mengeyangkan