5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
sehiris halia
3 sudu kecil tepung jagung
cilii padi 9 biji
serbuk kari daging 3 sudu besar
3 biji ubi kentang
3 biji telur
3 sudu udang geragau/kering
4 sudu besar minyak masak
garam ikut rasa
kobis dan carrot ikut citarasa
sedikit gula Melaka
sedikt gula pasir
asam jawa extra sesudu kecil
cara :
~rebus ubi kentang dan mesin halus.
~mesin bawang,halia,bawang putih,udang kering sampai lumat.
~gaulkan dengan sebuk kari.
~larutkan tepung jagung .
~tumis rempah hingga garing,masukkan ubi kentang yg dimesin,air tepung jagung,asam jawa dan air.Ikut kemahuan sendiri banyak mana nak kuahnya.
~masukkan gula Melaka,garam dan perasa jika suka.
~pecahkan telur sebiji sebiji...jangan kacau,biar telur masak.
~biar kuah pekat dan hidang dengan daun bawang dan daun sup.
~tambahkan daging dan udang jika suka....
~ tabur bawang goreng menambah bau.
~ pagi ni kakcik masuk apa yg ada je......yg penting kuah sedap!!!
~ rebus sikit kotow nak bagi lembut....rendanm air hangat pun ok je...
selamat mencuba...