1 ekor ikan talapia (500g)
1 cm halia
1 ulas bawang putih
1/4 bj bawang besar
2 bj cili padi
1 cmt sos tiram
1 cmt sos ikan
1/2 cmt kicap manis
1 cmt jus limau nipis
1/2 cwn air rebusan ikan/ayam
Garam dan gula jika perlu
Sayur-sayuran jika suka
Cara membuat Ikan Talapia Masak Stim
- Racik halus semua bahan yang boleh termasuk sayur-sayuran.
- Masukkan semua bahan kecuali ikan dan sayur-sayuran ke dalam kuali.
- Masak sehingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan ikan dan simbahkan dengan kuah.
- Tutup kuali dan biarkan merenih dengan api kecil selama 10 minit.
- Masukkan sayur-sayuran dan tutup lagi untuk 1 minit.
- Tutup api. Angkat ikan dahulu kedalam pinggan hidang kemudian baru dituangkan kuahnya.
Tip Masakan Komersial
- Kenapa ikan stim tapi tak dikukus? Tak banyak yang saya lihat, ikan betul-betul dikukus untuk masakan stim. Biasanya ikan hanya akan direbus sahaja. Dengan cara merebus, ikan akan masak lebih cepat. Daging ikan akan menyerap rasa dari bahan-bahan yang digunakan dengan lebih baik. Siapa yang tahu sama ada ikan itu direbus atau dikukus kecuali orang itu memang selalu masuk dapur.
- Jika anda mahukan ikan yang benar-benar di stim, anda boleh melumur ikan dengan sos tiram, kicap, sos ikan dan jus limau. Letakkan diatas pinggan tahan panas. Susun bahan-bahan lain diatas ikan dan stimkan didalam pengukus. Abaikan garam, gula dan air rebusan. Cubalah kedua-dua cara dan bandingkan rasanya.
- Pada masa ini dirumah saya cuma ada carrot sahaja. Anda boleh gunakan pelbagai sayur-sayuran lain seperti jagung muda, leek, daun bawang, lada bengala dan sebagainya. Saya paling suka menggunakan pak choy atau baby kailan. Susun je cantik-cantik. tak perlu nak susah payah masak sayur lagi.