Bahan2 Seikat ulam raja ~ dibersihkan dan potong halus 1 kuntum bunga kantan ~ dihiris nipis 3 ulas bawang merah ~ dihiris nipis 1 biji cili merah ~ dihiris nipis 5 biji cili padi ~ dihiris halus ½ biji kelapa parut ~ disangai sebentar dengan serbuk kunyit & udang kering tumbuk (sikit serbuk kunyit) 2 sudu besar udang kering ~ rendam dlm air panas & tumbuk halus garam secukup rasa serbuk perasa sedikit jus limau Cara Menyediakan Gaulkan kesemua bahan2 dan perasakan hingga secukup rasa mengikut selera anda. |
Monday, March 28, 2011
KERABU ULAM RAJA
NASI ULAM PERAK
Bahan-bahannya:
- Daun selom
- Daun pegaga
- Daun mengkudu
- Daun ulam raja
- Bunga kantan
- Daun selasih
- Daun kari
- Daun legundi
- Daun cekor
- Daun sekentut
- Daun jambu batu
- Daun nilam
- Daun pudina
- Daun bangun-bangun
- Daun sentang (kalau nak rasanya pahit-pahit)
- Daun kunyit
- Halia
- Kerisik
- Bawang besar potong subang
- Serbuk lada hitam
- Isi temu
- Lengkuas
- Ikan masin yang eloknya tenggiri atau merah digoreng dan ditumbuk
- Garam sikit kalau tak nak pun tak apa
- Nasi semangkuk yang dah disejukkan.
Lauk sampingan yang sedap dimakan dengan nasi ulam ni Sambal Ikan Kering. Eloknya ikan merah yang dipotong kecil-kecil sebesar ibu jari dan digoreng.
Bahan untuk sambal:
- Cili kering rebus dan ditumbuk kasar dengan lesung batu..saya selalu tanya kalau blend tak boleh ke..ayat standard mak, "Itulah seni memasak." Anaknya pemalas nak kerja senang je..hehe
- Bawang putih
- Bawang merah
- Halia
NASI GORENG ULAMAN
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 2 piring nasi
- 2 keratan ikan masin yg di goreng dan di kisar halus
- Sengengam ikan bilis digoreng dan dikisar halus
- 6 biji cili api dikisar halus
- 2 ulas bawang putih dikisar halus
- 1 biji bawang merah di mayang
- 5 btg kacang buncis di potong halus(kcg panjang pun ok)
- 2 btg serai di potong halus
- Sedikit daun selloum di potong halus
- Sedikit daun pudina di potong halus
- Sedikit bunga kantan (kalu ada, i xguna sb takde)
- Boleh di tambah ulam lain jika ada
- Sedikit garam dan ajinamoto
Cara-cara
- Panaskan minya masukan bawang putih dan cili api masak sampai kekuningan kemudian masukan semua kacang, serai dan ulaman kacau sehingga 1-2 minit dan masukkan nasi, kacau sehingga sebati.
- Akhir sekali masukan bawang merah, ikan bilis dan ikan masin dan rasa nasi itu, kalu kurang garam tambahkan sedikit garam dan ajinamoto.
- Sedia untuk disantap bersama. ** kalu nak mkn dgn sambal belacan pun sedop!
MURTABAK MAGGI
Bahan2(utk 4 orang)
- 1 bungkus Megi (tak kisah Megi perasa apa) atau Mee Megi saja
- 1/2 sudu rempah kari (ikut citarasa sama ada nak pakai rempah kari ataupun perencah megi tu)
- 5 biji telur
- 1 gengam sayur kubis (dipotong dadu)
- Daging lembu atau ayam (dicincang)
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- Minyak masak
Cara-cara
- Rebus mee megi. Dan toskan airnya.
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk.
- Masukkan serbuk kari atau perencah megi kedalam telur dan kacau sehingga sebati. (Kalau masukkan serbuk kari tambahkan sedikit garam)
- Masukkan mee megi yang telah ditoskan beserta kubis, daging dan bawang ke dalam telur tadi. Gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan minyak ke dalam kuali dan panaskan.
- Masukkan kesemua bahan yang telah digaulkan ke dalam kuali setelah minyak betul-betul panas.
- Setelah masak. Hidangkan dengan nasi ataupun sos
MAGGIE PUNGGOL
Bahan-Bahan: | |
3 bungkus Mee Segera (sepatutnya Mee buatan Maggi) 10 batang cili padi di kisar 5 ulas bawang putih di kisar 1 ulas bawang merah besar di mayang 100 gram sotong di bersih dan di hiris 100 gram udang (lagi besar lagi bagus) 100 gram ayam dada di potong dadu 1 cili hijau di belah dua 250 gram sawi hijau 50 gram lobak di potong bulat 1 biji tomato di potong bulat sedikit kucai dan daun ketumbar | 1 liter air stok ayam 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos cili 1 sudu kecil kicap masin Garam mengikut citarasa Sedikit minyak jagung untuk menumis |
Cara: | |
Panaskan kuali beserta minyak jagung. Setelah panas, tumiskan bahan-bahan kisar. Tunggu hingga harumnya naik. Masukkan ayam, udang dan sotong. Biarkan selama lima menit. Tambahkan bahan-bahan sos, sayur-sayuran, bawang yang di mayang dan stok. Akhir sekali, campurkan mee Maggi. Bila mee sudah lembut, matikan api dan hidang diatas pinggan besar. | |
Cadangan Hidangan: | |
Taburkan daun ketumbar dan kucai diatas mee. | |
Tambahan: | |
Hidangan ini cukup untuk 4 orang. Bahan-bahan boleh ditukarkan ke daging lembu atau kerang. |
PIZZA MAGGIE ISTEMEWA
Bahan-Bahan: | |
3 bungkus mi maggi (dicelur dan ditoskan) bahan isi: 10 ketul cendawan butang dalam tin (dihiris) 200 gm isi ayam (di potong dadu) 1 batang lobak merah 1 biji lada benggala hijau 1 biji bawang besar (ketiga bahan ni didadu) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 3 sudu besar sos tiram garam ajinomoto serbuk lada sulah |
Subscribe to:
Posts (Atom)