Bahan-Bahan: | |
1 kilo ikan tongkol/kayu/basung Halia sebesar ibu jari Cili boh satu sudu besar Bawang Merah 4 ulas Bawang Putih 3 ulas | Serai 2 batang Kunyit hidup sebesar ibu jari Garam Ajinomoto 3 keping asam |
Cara: | |
1.Halia, kunyit, bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat. 2.Kemudian, campurkan cili boh, asam keping dan serai. 3.Ikan yang telah dibersih, dicampur dengan bahan yang ditumbuk lumat. Terus diperap bersama garam dan sedikit ajinomoto sehingga meresap. 4.Masukkan ikan ke dalam periuk kemudian rebus sehingga hampir kering. | |
Cadangan Hidangan: | |
Sesuai dimakan bersama nasi putih atau sagu ambuyat. |
Sunday, March 27, 2011
AMPAP IKAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment