Bahan:
300 gm tetel (daging berlemak)
100 gram kacang panjang, potong dlm 1 inchi pjg)
2 lembar daun salam
4 lembar daun limau purut
1 batang serai, dititik
2 cm lengkuas, dititik
Garam dan gula secukupnya
8 gelas air
Bahan Kisar:
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras
3 biji isi buah keras
2 btg cili i merah
1 sdm lada putih biji
1 sdt ketumbar )
1/2 sdt jintan kasar ) di sangar sedikit
1/2 sdt jintan halus )
Cara Memasak:
Potong kotak-kotak kecil daging tadi.
Panaskan sedikit minyak goreng, tumis bumbu yang dihaluskan sampai harum bersama serai, lengkuas, daun salam dan daun limau purut.
Masukkan daging tetel tadi dan gaul.... masukkan air dan biarkan dia atas api sederhana hingga daging empok.
Rasa garam dan masukkan kacang panjang tadi dan matikan api
Hidangkan kuah ini dgn nasi putih, serunding, paru goreng, tahu & tempe goreng dan juga sambal belacan yg di perah limau kasturi..
No comments:
Post a Comment