PENCUK KELI SALAI
Dah lama tak dengar perkataan Pencuk.Dulu arwah mak yg suka Pencuk2 ni.
Bahan-bahan ( boleh makan 1 keluarga )
- 1 kg ikan keli
- 200 ml santan pekat
- sebiji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 3 ulas ubi cekur
- 2 genggam cili api (jenis kecil)
- 5 helai daun cekur
- sehelai daun kunyit
- 2 keping asam gelugor
- 100 ml santan cair
- 2 inci kunyit hidup
- minyak untuk menumis
- Limau nipis & asam jawa secukupnya (untuk mencuci ikan)
- garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membalut ikan semasa salai
Cara-cara
- Bersihkan ikan keli dan basuh bersih lenidr2nya. Setelah bersih, rendam dengan air perahan limau nipis dan asam jawa. Biarkan seketika. Cuci bersih kembali ikan tersebut. Lumurkan garam dan kunyit sebelum disalai. Balut dengan daun pisang sebelum salai. (menggunakan oven pun boleh juga)
- Bawang besar, isi kunyit hidup, bawang putih, serai, cili api, isi cekur dikisar. (Cili api kat rumah ni x de pedas sgt pun... sebab tu pakai banyak... lagipun tujuan utama penggunaan yg pedas ialah nak seimbangkan dengan rasa santan dan ikan tu)
- Tumis bahan2 yang telah dikisar sehingga keperangan. Kemudian masukkan santan pekat, asam gelugor dan juga gara. Biarkan ianya memekat dan kacau untuk mengelakkan pecah minyak.
- Masukkan pula santan cair dan biarkan memekat juga. Hiris nipis daun kunyit dan daun cekur.
- Ikan yang telah siap disalai boleh lah dimasukkan apabila kepekatan kuah telah mencapai seperti yg disukai. masukkan juga hirisan daun cekur & daun kunyit.
- siap dihidangkan... sedap dimakan ketika waktu tengahari... best jugak sebagai lauk kenduri kendara :-)
No comments:
Post a Comment