PETUA AWET MUDE!!!
5 biji kelapa
Daun kaduk (ikut suka...)
5 ulas bawang merah
secubit garam
beberapa biji cili padi
cara :
~ kelapa di parut,perah santan dan masak atas api perlahan sehingga mengeluarkan minyak.
~ Tahi minyak @ kerak..diketepikan untuk tumis bersama sambal.
~ tumbuk cili padi ikut citarasa,masukkan 5 ulas bawang merah yang dihiris halus.
~tumis menggunakan minyak kelapa tadi.
~hiris atau racik halus daun kaduk dan masukkan kedalam bahan2 tumisan.
~sedkit air utuk meratakan bahan..
~ akhir sekali masukkan tahi minyak
~ kacau rata,tambah garam...
silalah mencuba resepi turun temurun arwah bonda...ZC memang penggemar ulam2an.Daun kaduk ni banyak khasiatnya.Salah satu petua awet muda!!!
sesuai dimakan oleh orang dlm pantang...tapi tak makan byk2...mungkin cabai boleh digantikan dgn lada hitam.
ReplyDelete