Bahan-Bahan: | |
3 ketul ubi kayu 1 biji santan kelapa 1 ketul Gula melaka atau 350 gm Gula merah 10 sdb Gula putih Garam (untuk lemak) | |
Cara: | |
Potong ubi kayu dalam ketulan kecil. Rebus semua sehingga agak empuk Toskan dan biarkan sekejap Sementara itu di dalam periuk lain masak air gula merah, gula putih dan sedikit garam. Kacau sehingga likat. Masukkan santan ke dalam air gula merah tadi serta kacai sehingga likat. Akhir sekali campurkan ubi kayu yang telah direbus tadi bersama air gula merah. Kacau. Hidangkan. | |
Tambahan: | |
Santan yang menjadikan penjan pekat dan lemak manis.Cubalah...memang resepi penjan bersantan ini amat diminati di negeri Perak. |
Saturday, April 16, 2011
PENJAN UBI KAYU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment