BAHAN-BAHAN
1 sudu makan asam jawa
1 ulas bawang putih
1/2 sudu teh lada hitam - tumbuk
1 sudu teh jintan manis
4 cawan air
2 sudu teh garam
2 sudu makan daun ketumbar - cincang
1 biji tomato - dipotong
2 sudu teh minyak masak
1 sudu teh biji sawi
8 tangkai daun kari
CARA PENYEDIAAN
1. Basuh air asam jawa dengan air dan tapis.
2.Masukkan air asam jawa, bawang putih, lada hitam, jintan, tomato, air, garam dan ketumbar ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
3. Kecilkan api. Renehkan selama 10 minit.
4. Di dalam periuk berasingan, panaskan minyak dan goreng biji sawi bersama daun kari hingga daun bertukar menjadi keperangan.
5. Masukkan campuran air lada hitam tadi dan sedia untuk dihidangka
1 sudu makan asam jawa
1 ulas bawang putih
1/2 sudu teh lada hitam - tumbuk
1 sudu teh jintan manis
4 cawan air
2 sudu teh garam
2 sudu makan daun ketumbar - cincang
1 biji tomato - dipotong
2 sudu teh minyak masak
1 sudu teh biji sawi
8 tangkai daun kari
CARA PENYEDIAAN
1. Basuh air asam jawa dengan air dan tapis.
2.Masukkan air asam jawa, bawang putih, lada hitam, jintan, tomato, air, garam dan ketumbar ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
3. Kecilkan api. Renehkan selama 10 minit.
4. Di dalam periuk berasingan, panaskan minyak dan goreng biji sawi bersama daun kari hingga daun bertukar menjadi keperangan.
5. Masukkan campuran air lada hitam tadi dan sedia untuk dihidangka
No comments:
Post a Comment