2 cawan cendawan sisir
6-8 biji cabai kering(nak guna cili apipun boleh)
5-6 ulas bawang merah
sedikit halia
sedikit kerisik
santan pekat 1 cawan (kalau pekat...buh air sikit)
serbuk kunyit
daun kunyit
udang hidup/kerang pun boleh/ikan bilispun boleh
Caranya:
~Basuh bersih2 cendawan tu..toskan.
~Blend cabai, bawang dan halia
~tuangkan ke dalam cendawan tu (buh dlm kuali ler...)+ santan+udang
+kerisik + serbuk kunyit...jerang di atas api
~Masak sampai mendidih..kemudian koyak2kan daun kunyit....
~Sesuaikan rasanya...biarkan berkuah sedikit....
~Ok..siap...selamat mencuba...
5-6 ulas bawang merah
sedikit halia
sedikit kerisik
santan pekat 1 cawan (kalau pekat...buh air sikit)
serbuk kunyit
daun kunyit
udang hidup/kerang pun boleh/ikan bilispun boleh
Caranya:
~Basuh bersih2 cendawan tu..toskan.
~Blend cabai, bawang dan halia
~tuangkan ke dalam cendawan tu (buh dlm kuali ler...)+ santan+udang
+kerisik + serbuk kunyit...jerang di atas api
~Masak sampai mendidih..kemudian koyak2kan daun kunyit....
~Sesuaikan rasanya...biarkan berkuah sedikit....
~Ok..siap...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment