![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0zo7RyuFdymk_Y_UlZf-Zq7KavsY3ospf7jGyCt0_9rKFeS-uRKNcV-UM87klts4S0bD0y9SvA_Ti_17QTEnFsnHuPL6OzzsUJaFOAmjHQ6hARyaptYqgftNsh8OKufshudxL5WEzCXUR/s320/pekasam+096.jpg)
Cili Hijau 5 batang
Cili Padi 7 biji
Tomato buah 4 biji
Tomato sos 4 sudu besar
Sos Tiram 4 sudu besar
Ayam seekor
Kacang Buncis (ikut suka)
Garam,perasa
Gula 2 sudu besar
Minyak untuk menumis
bawang besar sebiji dipotong bulat
Bawang besar sebelah biji
Halia sebesar ibujari
Bawang Putih 3 ulas
Bawang besar sebelah biji
Halia sebesar ibujari
Bawang Putih 3 ulas
Cara :
~ bersihkan ayam,rebus sebentar,kunyit garam dan goreng sedikit.
~ mesin cili hijau dan cili padi,bawang besar,halia dan bawang putih tumbuk guna lesung batu.
~ mesin cili hijau dan cili padi,bawang besar,halia dan bawang putih tumbuk guna lesung batu.
~tumiskan bahan2 tumbuk tadi ,masukkan tomato buah.
~masukkan sos2 semua,garam,gula dan perasa.
~tambah air untuk kuahnya,seelok2nya pekat.
~tambah air untuk kuahnya,seelok2nya pekat.
~masukkan ayam,sayur,bawang bulat,cili hijau potong.
~sedia untuk dimakan.
* Ayam masak hijau ni kalau boleh elak guna cili merah langsung.nak original hijau...
No comments:
Post a Comment