![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN1Bs3_2fIRCmdSq4iruGenWiOLUM0ewJNwmewoMSC1oW0y5hUhKL_ag3zT7RT3NdCwwJhVgPyb-ITLX8mbyNqOnzQQw5gY3pEDBiR-_LvOJuv8eIZ1-POnYa0iRHpsGd3rFMSj8ozCgBZ/s320/208056_218978008116434_100000127087203_987621_3776729_n.jpg)
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
sehiris halia
3 sudu kecil tepung jagung
cilii padi 9 biji
serbuk kari daging 3 sudu besar
3 biji ubi kentang
3 biji telur
3 sudu udang geragau/kering
4 sudu besar minyak masak
garam ikut rasa
kobis dan carrot ikut citarasa
sedikit gula Melaka
sedikt gula pasir
asam jawa extra sesudu kecil
cara :
~rebus ubi kentang dan mesin halus.
~mesin bawang,halia,bawang putih,udang kering sampai lumat.
~gaulkan dengan sebuk kari.
~larutkan tepung jagung .
~tumis rempah hingga garing,masukkan ubi kentang yg dimesin,air tepung jagung,asam jawa dan air.Ikut kemahuan sendiri banyak mana nak kuahnya.
~masukkan gula Melaka,garam dan perasa jika suka.
~pecahkan telur sebiji sebiji...jangan kacau,biar telur masak.
~biar kuah pekat dan hidang dengan daun bawang dan daun sup.
~tambahkan daging dan udang jika suka....
~ tabur bawang goreng menambah bau.
~ pagi ni kakcik masuk apa yg ada je......yg penting kuah sedap!!!
~ rebus sikit kotow nak bagi lembut....rendanm air hangat pun ok je...
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment