Wednesday, March 30, 2011

KEREPEK UBI ARROWHEAD

  1. Img_0946
  2. Img_0946

    Ubi Arrowhead/ngarku nih hanya terdapat menjelang perayaan tahun baru Cina saja. Sekarang tengah banyak dipasaraya. Boleh cuba sementara stok masih ada.. hehe! Rasanya lemak2 dan ranggup.

    Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )

    • 1 kg Ubi Arrowhead
    • Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)

    Cara-cara

    1. Arrowhead
      Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
    2. Img_0944
      Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
    3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak.

No comments:

Post a Comment