Ubi Arrowhead/ngarku nih hanya terdapat menjelang perayaan tahun baru Cina saja. Sekarang tengah banyak dipasaraya. Boleh cuba sementara stok masih ada.. hehe! Rasanya lemak2 dan ranggup.
Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )
- 1 kg Ubi Arrowhead
- Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)
Cara-cara
- Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
- Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
- Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak.
Wednesday, March 30, 2011
KEREPEK UBI ARROWHEAD
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment