EMPING PADI
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 300 gm emping padi
- 100 gm kelapa parut putih
- 1 ekor ikan kembung bakar
- 5 ulas bawang merah ( kecil )
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- Sedikit ajinomoto
Cara-cara
- Ikan di ambil isinya kemudian di tumbuk bersama bawang kecil dan bawang putih. Ketepikan.
- Sangai ( goreng tanpa minyak ) emping di dalam kuali sehingga garing dan rangup. Angkat dan ketepikan.
- Masukan pula kelapa parut serta ikan yang telah di tumbuk bersama bawang tadi kedalam kuali. Masukan juga semua perasa, garam dan serbuk lada hitam.
- Sangai sehingga garing dan ringan. Masukan pula emping tadi. Gaul sehingga sebati, tutup api.
- Sedia untuk di makan..
No comments:
Post a Comment