Wednesday, March 30, 2011

EMPING PADI


Sdc11185

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 300 gm emping padi
  • 100 gm kelapa parut putih
  • 1 ekor ikan kembung bakar
  • 5 ulas bawang merah ( kecil )
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • Sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Ikan di ambil isinya kemudian di tumbuk bersama bawang kecil dan bawang putih. Ketepikan.
  2. Sangai ( goreng tanpa minyak ) emping di dalam kuali sehingga garing dan rangup. Angkat dan ketepikan.
  3. Masukan pula kelapa parut serta ikan yang telah di tumbuk bersama bawang tadi kedalam kuali. Masukan juga semua perasa, garam dan serbuk lada hitam.
  4. Sangai sehingga garing dan ringan. Masukan pula emping tadi. Gaul sehingga sebati, tutup api.
  5. Sedia untuk di makan..

No comments:

Post a Comment