Sunday, March 20, 2011

SARAK IKAN KEMBUNG

Dsc02112


Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • 1 kg ikan kembung - panjang dlm 7 inci
  • 1 cawan kelapa parut - ambil putih saja
  • 5 biji bawang merah, 3 ulas bwg putih & 1 sudu teh (rata) serbuk lada hitam
  • 2 biji telur
  • garam secukup rasa. (dlm 1 sudu teh rata)

Cara-cara

  1. ikan dibelah dari belakang.dibuka & dibuang isi perut & insang.cuci & tos kan.
  2. Dsc02088
    buang tlang tengah ikan dgn memotong tulang dileher ikan(bagi patah tulang tu je jgn smpai trpotong kpla ikan).angkat tulang ngn tangan kiri sambil tngan kanan mengikis isi dgn pisau.
  3. Dsc02090
    kikis isi ikan yg dh x brtulang tu dari ekor ke arah kepala.jgn menyongsang 9t, kulit ikan akn terkoyak,& isi x dpt dikeluarkan dgn banyak.
  4. Dsc02093
    camni la rupa ikan yg dh ramping stelah mnjalani rawatan pembuangan isi.....
  5. Dsc02094
    tumbuk bawang2, pastu campurkan kelapa, tumbuk2 sikit, campur pula isi ikan, tumbuk2 skit gak,pastu campurkn garam & lada hitam.
  6. Dsc02096
    kacau sebiji telur lalu campurkn dlm bahan tumbuk td.gaul sebati & suaikan rasanya.
  7. Dsc02097
    bahagi isi ikan kpd 8 bahagian.masukkan sebahagian kedalam kulit ikan. bentukkan kemas2. buat hingga habis.
  8. panaskan minyak,(goreng terendam). kacau sebiji telur + secubit garam. celup seekor ikan yg telah 'berisi' (suspen je bunyinye..) kedlm telur rata2 lalu digoreng.jika kulit ikan meleding, tekan/tindih dgn sudip sebentar.
  9. goreng hingga masak.jgn garing sangat. agak2 salutan telur dh garing, ok la tu.. goreng kedua2 bahagian ikan.
  10. Alhamdulillah..siap gak akhirnya....

No comments:

Post a Comment