Tuesday, March 1, 2011

GULAI DAGING BATANG PISANG (masakan ini popular di utara...)

By Qasehku Olia
1 kilo daging
Batang Pisang (dicuci dan dibuang tali temalinya serta direbus separuh empuk)
rempah kari daging 
kerisek
bahan tumis 3serangkai
halia
bawang putih dan bawang merah ditumbuk
santan (bahagi santan pekat dan santaan cair)
asam jawa
garam kasar
daun kari

Caranya
-panaskn minyak, tumis bahan tumbuk serta bahan tumis tiga serangkai, serta daun kari
-masukkan rempah kari bersama kerisek, kacau hingga wangi/rempah masak
-masukkan daging serta santan cair, tunggu hingga daging empuk
-masukkan batang pisang kacau dlm 10minit, 
-masukkan santan pekat, asam jawa serta garam
-biar selama 5minit
-siap utk dimakan

No comments:

Post a Comment