Resepi turun temurun keluarga kami.Mula dari Tok kami berleturnan Rao.Dipanjangkan untuk anak2 cucu oleh ibu mertuaku.Jom rasa keenakannya.
Bahan2:
- 2 ikat pucuk ubi
- 2 batang bunga kantan
- 2 batang serai
- 11 tangkai cili padi
- beberapa potong ikan masin
- 5 ulang bawang kecil
- sebungkus kecil taucu
- secubit sebuk kunyit
- sekeping asam keoing
- santan dr sebiji kelapa
- segenggam ikan bilis
- rebus pucuk ubi,tos dan tumbuk halus,asingkan.
- tumbuk sedikit ikan bilis,serai,bunga kantan.
- tumbuk lumat cili padi dab bawang kecil.
- masukkan semua yg telah di tumbuk ke dalam periuk.
- kemudian santan,ikan masin,asam keping dan taucu.
- didihkan pada api perlahan.
- akhir sekali masukkan pucuk ubi.
masukkan kunyit sebuk untuk warna lebih menyerlah.
ReplyDelete