KUIH ROMEO N JULIET @ PULUT DAKAP.
Bahan-bahan ( 30 biji @ 15 pasangan berdakap )
- 1 kg beras pulut
- 35 oz santan daripada 1 1/2 biji kelapa (lebih kurang 5 cawan)
- 15 biji pisang emas (dibelah dua)
- 2 sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya (dilayur)
- Tali untuk ikat
- 2, 3 helai daun pandan
Cara-cara
- Masukkan santan dalam periuk yg agak besar dan letak atas api. Masukkan garam dan daun pandan yg disimpul.
- Apabila santan sudah menggelegak, masukkan pulut yang telah dicuci dan ditos terlebih dahulu.
- Sentiasa kacau supaya tidak berkerak hingga pulut separuh masak atau santan sudah kering. ( Lebih kurang 25 minit). Tutup api dan ceduk beberapa senduk masukkan dalam bekas lain.
- Daun pisang dipotong selebar lebih kurang 15 cm.
- Bentangkan daun pisang.Ambil 3 sudu pulut dan ratakan. Letak pisang ditengahnya.Balut.
- Dah siap balut semuanya, cari pasangan yang sama panjang dan dakapkannya. Lalu diikat di kedua-dua bahagian hujungnya.
- Rebus untuk 45 minit. Keluarkan dari periuk dan biarkan sejuk.
- Buka ikatan tali dan boleh dimakan.
- Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment