Masakan Hari Raya Orang Bugis...... Bukan lemang, bukan ketupat daun palas tapi Lepat Loh..
Bahan-bahan ( 10 org )
- 1 kg pulut - masak seperti biasa dgn santan, garam dan sedikit minyak(optional)
- Daun pisang muda sebesar paper A4 (untuk balut pulut) - berapa keping tu tgk brapa byk pulut tu sampai habis
- Daun pisang tua (lebih kurang 3 jengkal panjangnya, janji boleh balut seluruh pulut) - tgk brape set dpt utk 1 kg, haritu buat 3 kg so tak dpt agak utk 1 kg pulut.
- Tali rafia dan gunting
Cara-cara
- Masak pulut seperti biasa, masak sehingga 2/3 masak
- Setelah pulut sejuk bentukkan kepada segitiga dan panjang lbh krg 6 inci - kalau betul2 ada acuan dia, tu yg sama jek besar dan panjang nyer...tapi kite bugis celup jek, just bentuk2kan pakai jari jek...acuan kene buat, tak de jual kot...
- Balut atau bungkus pulut (lipat kiri kanan baru lipat gulung ikut bentuk segitiga)
- Cukup 7 biji susun menjadi bulat
- Gulung dan bungkus pulut 3segi tu dgn daun pisang tua macam bungkus hadiah bentuk mcm gambarajah (pandangan dari tepi)
- Ikat
- Rebus selama 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat jugak.....
- Buka tali dan buangkan daun pisang tua, hidang tanpa buka daun pisang muda atau potong dua.... mkn dengan rendang dan lauk2 lain dihari raya....
No comments:
Post a Comment