Wednesday, March 23, 2011

KUIH SERABAI




Bahan-bahan ( 25-28 keping )

  • 300 g tepung beras
  • 100 g tepung gandum
  • 600 ml santan ( drp 1 kotak kecil + air )
  • 1 sb yis kering (1/2 peket )
  • 1 sk gula pasir
  • 1/2 sk garam
  • SERAWA DURIAN :-
  • 300 g gula melaka*
  • 2 sb gula pasir*
  • 200 ml air* ( masak * dn tapis)
  • 800 ml santan
  • 1/2 sk gaaram
  • 6-7 ulas durian (atau lebih ikut selera)
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara

  1. Satukan bahan2 serabai,kacau dan kisar hingga halus. Perap 10 min.
  2. Dlm_acuan_serabai
    Legserkan sedikit minyak dalam acuan serabai dan panaskan atas api perlahan lalu tuang adunan serabai,tutup acuan dan biar 5-6 min atau hingga masak.
  3. Dlm_kuali
    Jika tak ada acuan serabai boleh gunakan kuali yang mongkom.
  4. Untuk serawa durian...campurkan semua bahan2 serawa dan masak hingga mendidih sambil dikacau sentiasa.
  5. Serabai_disaji
    Setelah siap,hidangkan serabai bersama serawa durian.
  6. Acuan_serabai
    Contoh acuan kuih serabai.....

Notes: kalau cara tradisional mengguakan damar...gesek2 kat kuali dan letak sesenduk bater,barulah cantek ,wangi!!rujuk gambar pertama :)


No comments:

Post a Comment