KUIH SERABAI
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicphn2Je_Dnj-tHYoUEJwcN9Wz_m7FXsWl2hAf1NJMeEzafLwm7XR0NXHyhamZvGMBD2wRZgSg8jVruCCGU9LAPe8v6I_89I1OeQz09xn0HDcf6n4ykd4OyWgtq2LSd0Na5xHQOQ58U6zB/s320/Damar100909-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv9YfE43ZbXtrMjHyYfRrLZDkB6xMB7IIovdp0U5fFw119Ob-J8eCgOdilgCUemGsbhgHTwMwWfxW9JPjPv02AugrpNAQlgjxpcTUw8y8I5DP6rq9hqMCfVARH6s1qi35e85y78KvexMM/s400/IMG_5423.JPG)
Bahan-bahan ( 25-28 keping )
- 300 g tepung beras
- 100 g tepung gandum
- 600 ml santan ( drp 1 kotak kecil + air )
- 1 sb yis kering (1/2 peket )
- 1 sk gula pasir
- 1/2 sk garam
- SERAWA DURIAN :-
- 300 g gula melaka*
- 2 sb gula pasir*
- 200 ml air* ( masak * dn tapis)
- 800 ml santan
- 1/2 sk gaaram
- 6-7 ulas durian (atau lebih ikut selera)
- 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
- Satukan bahan2 serabai,kacau dan kisar hingga halus. Perap 10 min.
- Legserkan sedikit minyak dalam acuan serabai dan panaskan atas api perlahan lalu tuang adunan serabai,tutup acuan dan biar 5-6 min atau hingga masak.
- Jika tak ada acuan serabai boleh gunakan kuali yang mongkom.
- Untuk serawa durian...campurkan semua bahan2 serawa dan masak hingga mendidih sambil dikacau sentiasa.
- Setelah siap,hidangkan serabai bersama serawa durian.
- Contoh acuan kuih serabai.....
Notes: kalau cara tradisional mengguakan damar...gesek2 kat kuali dan letak sesenduk bater,barulah cantek ,wangi!!rujuk gambar pertama :)
No comments:
Post a Comment