Monday, March 28, 2011

MAGGIE PUNGGOL

Bahan-Bahan:
3 bungkus Mee Segera (sepatutnya Mee buatan Maggi)
10 batang cili padi di kisar
5 ulas bawang putih di kisar
1 ulas bawang merah besar di mayang
100 gram sotong di bersih dan di hiris
100 gram udang (lagi besar lagi bagus)
100 gram ayam dada di potong dadu
1 cili hijau di belah dua
250 gram sawi hijau
50 gram lobak di potong bulat
1 biji tomato di potong bulat
sedikit kucai dan daun ketumbar
1 liter air stok ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap masin
Garam mengikut citarasa
Sedikit minyak jagung untuk menumis
Cara:
Panaskan kuali beserta minyak jagung. Setelah panas, tumiskan bahan-bahan kisar. Tunggu hingga harumnya naik. Masukkan ayam, udang dan sotong. Biarkan selama lima menit. Tambahkan bahan-bahan sos, sayur-sayuran, bawang yang di mayang dan stok. Akhir sekali, campurkan mee Maggi. Bila mee sudah lembut, matikan api dan hidang diatas pinggan besar.
Cadangan Hidangan:
Taburkan daun ketumbar dan kucai diatas mee.
Tambahan:
Hidangan ini cukup untuk 4 orang. Bahan-bahan boleh ditukarkan ke daging lembu atau kerang.

No comments:

Post a Comment