Bahan-bahannya:
- Daun selom
- Daun pegaga
- Daun mengkudu
- Daun ulam raja
- Bunga kantan
- Daun selasih
- Daun kari
- Daun legundi
- Daun cekor
- Daun sekentut
- Daun jambu batu
- Daun nilam
- Daun pudina
- Daun bangun-bangun
- Daun sentang (kalau nak rasanya pahit-pahit)
- Daun kunyit
- Halia
- Kerisik
- Bawang besar potong subang
- Serbuk lada hitam
- Isi temu
- Lengkuas
- Ikan masin yang eloknya tenggiri atau merah digoreng dan ditumbuk
- Garam sikit kalau tak nak pun tak apa
- Nasi semangkuk yang dah disejukkan.
Lauk sampingan yang sedap dimakan dengan nasi ulam ni Sambal Ikan Kering. Eloknya ikan merah yang dipotong kecil-kecil sebesar ibu jari dan digoreng.
Bahan untuk sambal:
- Cili kering rebus dan ditumbuk kasar dengan lesung batu..saya selalu tanya kalau blend tak boleh ke..ayat standard mak, "Itulah seni memasak." Anaknya pemalas nak kerja senang je..hehe
- Bawang putih
- Bawang merah
- Halia
No comments:
Post a Comment