Monday, March 28, 2011

NASI ULAM PERAK


Bahan-bahannya:
  • Daun selom
  • Daun pegaga
  • Daun mengkudu
  • Daun ulam raja
  • Bunga kantan
  • Daun selasih
  • Daun kari
  • Daun legundi
  • Daun cekor
  • Daun sekentut
  • Daun jambu batu
  • Daun nilam
  • Daun pudina
  • Daun bangun-bangun
  • Daun sentang (kalau nak rasanya pahit-pahit)
  • Daun kunyit
  • Halia
  • Kerisik
  • Bawang besar potong subang
  • Serbuk lada hitam
  • Isi temu
  • Lengkuas
  • Ikan masin yang eloknya tenggiri atau merah digoreng dan ditumbuk
  • Garam sikit kalau tak nak pun tak apa
  • Nasi semangkuk yang dah disejukkan.


Ni dia ulam-ulamnya

Setelah dihiris


Gaulkan kesemuanya


Lauk sampingan yang sedap dimakan dengan nasi ulam ni Sambal Ikan Kering. Eloknya ikan merah yang dipotong kecil-kecil sebesar ibu jari dan digoreng.

Bahan untuk sambal:
  • Cili kering rebus dan ditumbuk kasar dengan lesung batu..saya selalu tanya kalau blend tak boleh ke..ayat standard mak, "Itulah seni memasak." Anaknya pemalas nak kerja senang je..hehe
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Halia
Kesmuanya ditumbuk sekali. Tumis bahan cabai. Taruh air asam. Gula secukup rasa. Garam tak payahlah sebab dah masin.

Satu set nasi ulam berlaukkan sambal ikan kering dan ditambahkan lagi dengan keropok dan telur dadar.

No comments:

Post a Comment