Thursday, March 3, 2011
SUP BEREMPAH AYAM SELASIH
Ayam potong sup (kecil-kecil)ikut suka
5 biji kentang (kupas & potong 2)
1 batang lobak merah (potong ikut selera anda)
...2 kuntum cendawan kering (rendam hingga kembang dan carik-carik)
10 kuntum cendawan shiitake kecil (cuci dan rendam dengan 1 liter air bersih)
7 biji bawang putih (pecahkan)
1/2 labu bawang besar (hiris halus)
3cm halia muda (hiris halus)
1 sudu lada putih (tumbuk)
3 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
1 packet rempah sup bancuh dengan air (kalau suka boleh pakai sup bunjut)
2 tangkai daun selasih (kalu suka)
hiasan
bawang goreng
daun saderi dan daun bawang
Cara:
1. Didihkan air bersama bawang putih, bawang besar, halia, bunga lawang , kulit kayu manis dan rempah sup.
2. Masukkan daging ayam, lobak, kentang dan cendawan shi-take.
3. Masukkan lada putih dan garam.
4. Apabila ayam & kentang telah empuk, masukan cendawan kering. Biarkan seketika.
5. Masukkan daun selasih (kalau suka) dan tutup api
Taburkan bawang goreng dan daup sup di atasnya.
Nikmatinya semasa masih panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ayam hitam yg selalu dibuat ubat,tradisionallah...
ReplyDelete