Friday, April 1, 2011

BELANGKAS GULAI LEMAK CILIPADI


Belangkas.


BAHAN – BAHAN :

1 ekor belangkas – dipotong di bersihkan dan di rebus

2 bijo telur ayam

1 sudu teh kicap cair

1 sudu teh gula

2 tangkai daun bawang - untuk hiasan

1/2 biji bawang besar - di cincang

2 ulas bawang putih

1 biji cili merah

10 sudu cili kering kisar

1/2 sudu teh serbuk kari

sedikit minyak masak

sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan minyak dn tumiskan bahan cincang hingga naik bau

2. Masukkan cili kisar,serbuk kari,kicap cair dan bahan perasa

3. Tumis hingga terbit minyak,dan masukkan belangkas serta telur yang telah dipukul

4. Biarkan beberapa minit sehingga masak

5 .angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment