Bahan
5 cawan BERAS JASMINE SPECIAL atau HARUMMAS
1.2 kg ayam
125 ml susu cair
6 biji tomato puri
3 cawan air
300 gm bawang besar
5 biji cili hijau
180 gm mentega
4 sudu besar ketumbar
4 sudu besar jintan manis
4 sudu besar rempah bunga lawang
4 sudu besar rempah bunga cengkih dan kulit kayu manis
Bahan Tumis
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Cara Membuat
1. Bersihkan ayam dan potong dadu. Bersihkan beras dan toskan hingga kering.
2. Panaskan mentega dan tumis semua bahan tumis hingga wangi. Masukkan ayam hingga menjadi lembut.
3. Masukkan air bersama dengan susu cair. Campurkan tomato puri dan garam secukup rasa.
4. Setelah campuran masak, masukkan beras dan kacau hingga sebati.
5. Campurkan sedikit air dan kacau sekali lagi sehingga kesemua campuran rata. Biarkan hingga nasi masak
No comments:
Post a Comment