Bahan-bahannya:
2 cawan cendawan kukur
Segenggam cili padi
Kunyit sebesar ibu jari
2 batang serai(dititik)
2 keping asam keping
1 biji kelapa parut(diambil santannya,mestilah pekat)
Segenggam ikan bilis
Garam scukup rasa
Cara-cara membuatnya:
Cendawan kukur hendaklah dicuci sehingga bersih.Tumbuk cili padi bersama-sama kunyit hingga lumat.Masukkan santan kedalam periuk berserta cendawan kukur dan cili yang ditumbuk tadi.Masukkan juga serai,asam keping,garam dan ikan bilis.Masakkan ia dengan api sederhana .Sesudah mendidih,kacau sebentar.Kemudian padamkan api.Maka masaklah ia.Semoga anda mencubanya.
Disini saya ingin memberitahu bahawa cendawan kukur juga dikenali sebagai cendawan sisir oleh orang Terengganu.
No comments:
Post a Comment