SNOW BALL
yani@myresipi.com
Bahan-bahan ( lebih kurang 40 biji )
- 140g tepung
- 60g almond powder
- 100g mentega tanpa garam- pada suhu bilik
- 2 sudu besar gula halus
- 1/2 sudu kecil garam
- sugar powder secukupnya
Cara-cara
- Masukkan mentega dalam mangkuk, pukul sehingga lembut.
- Tambah gula dan garam, pukul lagi sampai keputihan.
- Ayak tepung dan almond powder, masukkan ke dalam mangkuk mentega tadi. Gaul sebati.
- Ambik secubit, bulatkan sebesar ibu jari. Atur atas plastik wrap, bungkus dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit
- Panaskan oven sehingga 170C, atur bebola tadi di atas dulang beralas, bakar selama 20-23 minit. Sejukkan.
- Masukkan bebola tadi dalam beg plastik bersama sugar powder. Kembungkan dan tutup mulut beg. Kocak supaya gula bersalut pada cookies.
No comments:
Post a Comment