BIHUN JAUNDICE
Bahan-bahan ( 6-8 org mkn )
- 1 bungkus bihun 400gm -rendam lembut/toskn
- 1 mngkuk daging/ayam dll
- 1 mngkuk sawi
- 1 mngkuk kubis
- 1 btg karot - parut memanjang
- 6 ulas bwg merah
- 5 ulas bawang putih
- *2 jenis bwg tumbuk kasar
- 2 sudu teh(rata) - srbuk kunyit
- 2 sudu teh(rata) - biji sawi(klau suka)
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar srbuk lada putih
- 6 - 8 biji cili padi - dhiris kasar@ketuk pun bleh
- 1 sudu besar maggi ckup rasa/garam cukup rasa
- 5 keping tauhu - dgoreng/dadu
- bhn smpingan/penyedap:
- daun bwg/sup/bwg goreng/cili
- telur hncur - klau suka
- 1 cawan air masak@secukupnye
Cara-cara
- Panaskn 1/2 cawan minyak@agak2 lee...
- Tumiskn 2 jenis bwg hingga naik bau, sedikit garing...masukkn daging@ayam d ikuti ciliapi, sos tiram & srbuk lada putih
- Apabila daging 3/4 masak, bleh masukkn kubis & karot d ikuti 1 cawan air, gaul mesra...biar setika
- Bleh masukkn bihun, gaul sebati & mesra gitu d ikuti sawi
- Masukkn maggi cukup rasa, sesuai rasa garamnye
- Agak2 bihun dh cukup masak, tutup api & masukkn tauhu yg ddadu...gaul mesra
- Blehlah dhidangkn dgn taburan bhn penyedap, selamat mncuba tanpa ada prasangka @ ragu2 @ was2 :D
No comments:
Post a Comment