600 g tetel lembu (daging lembu yang bercampur "lemak")
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
1 pokok daun sup, kerat dua
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya untuk merebus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 1/2 inci halia tua
3/4 camca besar lada hitam biji
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus(#dikisar halus)
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Sambal kicap
CARA MEMBUATNYA:-)
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
1 pokok daun sup, kerat dua
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya untuk merebus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 1/2 inci halia tua
3/4 camca besar lada hitam biji
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus(#dikisar halus)
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Sambal kicap
CARA MEMBUATNYA:-)
- Daging tetel dipotong sederhana besar, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak, masukkan rempah tulis dan kacau hingga harum, tambah bahan kisar halus dan tumis hingga wangi. Masukkan daging tadi dan gaul rata. Tuang air secukupnya dan masukkan daun sup dan bawang goreng, masak dengan api besar sehingga mendidih, kecil kan api dan biar merenih hingga tetel lembut.
- Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang lembut, tambah garam secukup rasa dan hidangkan bersama nasi impit, mee hoon atau apa2 saja yang sesuai. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng. Jangan lupa sambal kicap sebagai penambah kehangatan sup ini.
No comments:
Post a Comment