![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhshU97Py_cR_p7fcH68z0v6XLeNbBSmG0cxRLpHACsXNXaaJjeWoNQAa_7ro6PlDq-YJUksndLny_CfqnYtZH6ajcaIBJ93mQXydiYubXrHBnmphA6c13OChYYpEEm0P9IlOTOBe_o00Ks/s320/telor+002.jpg)
~cili mesin sesenduk
~kerisek setengah paket kecil
~halba campur hujung sudu kecil
~bawang kecil 3 butir
~bawang putih 3 butir
~asam jawa extra setengah sudu kecil
~halia sebesar ibujari
sebiji tomato
~setengah biji peria
~3 helai daun limau purut
~Ikan Uji Rashid 4 ekor (Ikan Mata Besar)
~minyak untuk menumis
~ garam + perasa
~jintan manis dan ketumbar
cara:
~tumbuk bawang2 ,halia,jintan manis dan ketumbar.
~panaskan minyak,tumis bawang2 dan halia
~masukkan cili mesin,masak hingga garing juga kerisek.
~masukkan halba hingga wangi,asam jawa
~air 4-5 cawan mengikut jumlah ikan
~daun limau purut,garam dan perasa
~masukkan peria yang dibelah 4
~bila mendidih masukkan ikan.
Siap!!!!Lebih kurang asam pedas tapi ada kerisek dan jintan2.
No comments:
Post a Comment