Kakcik orang Melaka jadi tak pandai nak merendang Tok ni.Mintak sedekah resepi ngan Yong NurQasehku Olia,anak jati Perak.Lepas ni Nyonya Mansur takkan pecat lagi..hehehehe..TQ Yong!!!Raya ni boleh le teman mencoba...
1 kg daging batang pinang dipotong mengikut citarasa(biasa potong besar2)
3 biji kelapa parut,-2bjii diambil santannya, 1 biji dibuat kerisik.
3 sm halia
2 sm lengkuas
3 batang serai
1 paket serbuk kari daging
20 biji cili kering (nak pedas bubuh byk)
300 gm bawang merah
4 ulas bawang putih
2 kuntum bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tanpa minyak.
1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus
Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
Sekeping gula melaka kecil atau gula merah
kicap secukupnya
sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa.
cara2nya:-
semua bahan cabai, bawang,lengkuas,serai dan halba2 digoreng dgn sedikit minyak~disangai.
kemudian biarkan sejuk seketika dan diblender...
masuk daging ke dalam kuali+bahan2 yg diblender+kerisik+Kicap+gu
kemudian diperap dlm 1 jam..
masukkan santan dan rendidihkan
bila daging dah empuk masukkan sedikit air asam
didihkan shingga kering dan masukkan
kelapa yg dihiris memanjang tadi...
sesuaikan rasanya...kalau kurang garam dan gula tambahkan mengikut cita rasa anda...
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment