Bahan2nya
Setengah paket mee kuning
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
sebesar ibujari halia
segenggam taugeh
sebelah hirisan lemon
udang geragau 4 sudu besar
4 biji ubi kentang
150 gm daging
4 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar cili mesin
minyak untuk menumis
garam dan perasa
3 sudu besar gula
air rebusan daging.
setengah batang lobak merah.
Cara:
~rebus daging dan simpan airnya
~rebus ubi kentang dan mesin
~bawang besar,bawang putih dan halia dimesin halus bersama udang geragau.
~satukan serbuk kari,cili mesin dengan bahan2 yg dimesin .
~panaskan periuk dan tumis bahan2 tadi hingga garing
~belah 2 lemon dan perahkan,sebelah lagi utuk hiasan.
~masukkan ubi kentang yg dimesin dan daging.
~masukkan air rebusan daging juga.
~masukkan lobak merah yg dipotong bentuk bunga.
~masukkan hirisan cili benggala hijau.
~masukkan hirisan cili benggala hijau.
~masukkan garam,perasa dan gula.
~biar mendidih dan pecahkan 4 biji telur .
~celur mee kuning dan toskan.
~hidang bersama taugeh yg dicelur .
Hidangan untuk 6 orang.Untuk tambah menarik taburkan bawang goreng,hirisan daun sup dan daun bawang.Ubi kentang bertindak sebagai agen pemekat.Hirisan lemon menambah kelazatan.
Selamat mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment