Saturday, August 13, 2011

Sos Pecal ZC


lewat malam buat sos pecal untuk kakak di Singapore.Esok Ahmad Black dan Zayyani nak ke sana.Sos Pecal ni selalu aku buat bila bulan puasa.Buat lebih2 sikit,simpan dalam freezer.Bila terasa nak makan pecal bancuh aje ngan air panas.Celur sayur mayur sedia utuk dimakan.

Bahan2nya:
semangkuk kacang tanah (kira2 RM2 )
setengah belacan
5 sudu besar cili mesin(dimasak garing)
4 sudu besar udang geragau
sesudu besar asam jawa extra
4 sudu besar gula
2 sudu besar gula merah
2 butir bawag besar
sesudu garam

cara membuatnya :
~goreng semua bahan satu persatu.
~ mesin kering kacang tanah,
~mesin bawang,udang geragau,belacan hingga lumat.
~gaulakan dgn garam,gula semua bahan2 tadi.Cili juga.
~gaul rata semua bahan dan simpan dalam bekas.
~simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama.

* bancuh dengan air panas bila ingin makan pecal.Celur sayur2an dan gaul rata.Tak perlu tambah apa2 lagi.Sedia dimakan da mudah.

Selamat Mencuba!!!!

No comments:

Post a Comment