petang ke 16 Ramadhan nak makan Western pulak.Roti Peranchis yang dibawa balik dari Singpaore masih ada,aku buat Minestrone soup pun best jugak mencicah lepas dinner nanti.Kongsi resepi jom....
Bahan2 :
Sebatang Roti Peranchis.
Semangkuk Makaroni
setengah tin tomato puri
4 biji ubi kentang
sebiji bawang besar
sebatang celery
2 sudu besar lada hitam
setengah buku butter
sedikit daging cincang
3 ulas bawang putih
air untuk soup
garam dan perasa
setengah tin tomato puri.
Cara:
~potong dadu ubi kentang,bawang besar,celery
~bawang putih racik halus
~tumbuk halus lada hitam
~cincang halus daging
~tumis bawang,bawang putih dengan butter seketika,jangan sampai hagus.
~masukkan daging dan ubi kentang
~masukkan air,garam ,perasa dan tomato puri.
~masukkan celery dan makaroni.
~tunggu semua empuk dan pekat.
~potong menyerong roti dan hidangkan dengan sup.
* menambah kelazatan boleh parutkan Cheese di atas sup.*
Selamat berbuka !!!!!
No comments:
Post a Comment