Monday, March 21, 2011

SAMBAL IKAN KELI RASA-RASA BANJIR KACANG BUNCIS

sumbangsih sayang :
@Qasehku Olia


1 kilo ikan keli
3 biji cabai masak
5 biji cabai kering
7 biji cili api
sedikit belacan
sedikit ikan bilis
seulas bawang putih
2 labu bawang besar
asam jawa
kacang buncis(ikut suka hati byknya)

caranya:
~ikan keli di siang bersih...digaul dgn serbuk kunyit dan garam.Goreng dlm kuali non stik.
~semua cabai,bawang,belacan dan ikan bilis diblender halus...
~Masak dlm kuali yg lain ye...sementara goreng ikan kita masak sambal.Panskan minyak..tuangkan bahan2 yg diblender tadi ke dlm kuali..masak sampai naik bau..kemudian masukkan air asak jawa.Masakkan sampai pekat..sesuaikan rasanya..bubuh gula, garam..dan sape yg suka tambah pak aji..tambah aje lah.
~Akhir sekali masukkan kacang buncis...masak gitu2 jer..jgn sampai layu..nak rasakan keranggupan kacang buncis tu.
~Apabila sambal dah masak...tuangkan sambal kat atas ikan keli yg siap digoreng tadi..kesian dia weh..udah lama dia menanti kt dalam pinggan tu...
~Ok dah siap..resepi malas dari teman weh...rugi kalau tak try...
SELAMAT MENCUBA.....