Tuesday, August 9, 2011

Mee Bandung ZC

Juadah hari ke 10 Ramadhan.Mee bandung...tak plan pun nak buat.Kebetulan bahan2 basic ada,buat apa yang ada aje.Tak susah pun,jom cuba..

Bahan2nya

Setengah paket mee kuning
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
sebesar ibujari halia
segenggam taugeh
sebelah hirisan lemon
udang geragau 4 sudu besar
4 biji ubi kentang
150 gm daging
4 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar cili mesin
minyak untuk menumis
garam dan perasa
3 sudu besar gula
air rebusan daging.
setengah batang lobak merah.

Cara:

~rebus daging dan simpan airnya
~rebus ubi kentang dan mesin
~bawang besar,bawang putih dan halia dimesin halus bersama udang geragau.
~satukan serbuk kari,cili mesin dengan bahan2 yg dimesin .
~panaskan periuk dan tumis bahan2 tadi hingga garing
~belah 2 lemon dan perahkan,sebelah lagi utuk hiasan.
~masukkan ubi kentang yg dimesin dan daging.
~masukkan air rebusan daging juga.
~masukkan lobak merah yg dipotong bentuk bunga.
~masukkan hirisan cili benggala hijau.
~masukkan garam,perasa dan gula.
~biar mendidih dan pecahkan 4 biji telur .
~celur mee kuning dan toskan.
~hidang bersama taugeh yg dicelur .

Hidangan untuk 6 orang.Untuk tambah menarik taburkan bawang goreng,hirisan daun sup dan daun bawang.Ubi kentang bertindak sebagai agen pemekat.Hirisan lemon menambah kelazatan.

Selamat mencuba!!!!