Saturday, August 13, 2011

Roti John ZC


Roti John pulak dimintaknya.Yang ada cuma Sardin,kacang Peas ,Roti Perancis.Boh jelah....aku potong 3 Roti Perancis yang panjang ni.Hidangan utuk 5 orang...cukuplah.

Bahan2 :

sebatang Roti Perancis
1 tin sardin
4 biji telor
setengah tin kacang peas
secubit garam
sedikit lada sulah
mayonaise
sos cili
setengah biji timun

cara:
~potong 3 Roti Perancis
~pecah2kan sardin,asing kuahnya separuh
~masukkan telur ,lada sulah dan garam,pukul hancur.
~masukkan kacang peas tanpa air,dadar juga.
~ panaskan minyak masak,sapukan sesenduk pada roti dan tepekkan di kuali leper.
~dengan api perlahan masak hingga telur masak.

* hidang dengan mayonaise,sos cili dan timun.Seelok2nya guna Roti Hotdog tapi ni kes kecemasan.Tabuh je....

Sos Pecal ZC


lewat malam buat sos pecal untuk kakak di Singapore.Esok Ahmad Black dan Zayyani nak ke sana.Sos Pecal ni selalu aku buat bila bulan puasa.Buat lebih2 sikit,simpan dalam freezer.Bila terasa nak makan pecal bancuh aje ngan air panas.Celur sayur mayur sedia utuk dimakan.

Bahan2nya:
semangkuk kacang tanah (kira2 RM2 )
setengah belacan
5 sudu besar cili mesin(dimasak garing)
4 sudu besar udang geragau
sesudu besar asam jawa extra
4 sudu besar gula
2 sudu besar gula merah
2 butir bawag besar
sesudu garam

cara membuatnya :
~goreng semua bahan satu persatu.
~ mesin kering kacang tanah,
~mesin bawang,udang geragau,belacan hingga lumat.
~gaulakan dgn garam,gula semua bahan2 tadi.Cili juga.
~gaul rata semua bahan dan simpan dalam bekas.
~simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama.

* bancuh dengan air panas bila ingin makan pecal.Celur sayur2an dan gaul rata.Tak perlu tambah apa2 lagi.Sedia dimakan da mudah.

Selamat Mencuba!!!!