Monday, July 4, 2011

SCONES


Makanan barat yang dah makin popular di kalangan masyarakat timur.Petang2 Hi tea dengan skon bukan lagi kuih ketayap.Jom le cuba buat ikut resepi ni.Kakcik tak kira bila makan skon ni..terasa nak pagi,pagi le buatnya.

BAHAN-BAHANNYA :-)

100 g mentega, didadu kecil dan sejukkan dalam peti sejuk

90 g telur (pecahkan 2 biji telur, kocok sedikit dan timbang, simpan bakinya)

2 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)

200 ml susu cair (kurang lebih)*

1/2 camca teh vanilla esen*(*disatukan)

1/4 cawan gula halus

1/2 cawan sultana (kismis kuning)

Sedikit tepung untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 190C, sapu dulang pembakar dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas satukan mentega sejuk, tepung dan gula halus, ramas dengan hujung jari hingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti kasar. Tuang atas meja kerja. Masukkan sultana dan gaul rata.
  3. Masukkan telur tadi dan gaul rata. Tuang susu sedikit demi sedikit sambil digaul hingga bancuhan bersatu (jangan risau jika susu berbaki). Memang adunan kelihatan melekit2.
  4. Tabur sedikit tepung pada meja kerja dan juga adunan tadi. Rata2kan sehingga mendapat 2/3 inci tahap ketebalan. Terap dengan acuan bulat berukuran 3 inci (mat guna acuan bentuk "Chenta"...hehe). Perlahan2 alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.
  5. Sapu baki telur (campur dengan sedikit susu cair) atas setiap scones. Bakar 20 - 25 minit hingga kuning keemasa dan scones kelihatan merekah pada permukaannya. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...