Tuesday, July 19, 2011

IKAN PEKASAM


hasilnya.....

beras yang digoreng perang.

semalam balik dari Melaka lupa bawa balik Ikan Sungai yang abang ipar jala.Dah asing untuk kenduri masih banyak baki ikan,tertinggallah pulak.Pagi ni suamiku beli ikan talapia yang besar2 untuk aku Pekasamkan.Nak belajar buat sendiri...moh salin resepi ni....

langkah2nya:

1.Ikan Talapia sebanyak 6 ekor
2.garam halus setengah genggam
3.asam jawa extra setengah bekas
4.beras 2 cawan digoreng hingga perang dan dimesin halus.

~ perap ikan dengan asam dan garam semalaman pada suhu bilik
~tutup rapat2 agar tak masuk lalat
~ hari keesokannya dibuang air ikan
~lumurkan beras yg dimesin halus ke seluruh ikan
~simpan dalam bekas bertutup rapat
~simpan dalam petisejuk

* ikan di goreng bersama serdak2 beras goreng pada api perlahan.Siap untuk di makan dalam tempuh 3 hari ke atas.