Monday, July 11, 2011

IKAN JAKET SUMBAT

Ikan Cencaru atau Ikan Jaket Kakcik panggil......ikan pilihan sumbat menyumbat ni.Senang dibelah belakang sebab ruang perut yg luas.Isi kandungan pun tak kluar dari poket.Msa siang jangan dibelah perut,buang insang dan belah di bahagian tengkuk (tengkuk ke???)ke seinci nak sampai ke ekor.Jom kongsi bahan....

Bahan2
~Ikan Jaket/Cencaru
~sebiji kelapa
~garam dan perasa
~kunyit serbuk
~4 biji cili padi
~bawang kecil 3 ulas
~minyak untuk menggoreng.

cara

~siang ikan,bersihkan.
~tumbuk cili padi bersama garam dan perasa
~masukkan bawang kecil dan kelapa parut.
~tabur serbuk kunyit dan tumbuk halus kelapa.
~sumbatkan dalam ikan padat dan goreng.

sebiji kelapa dapat disumbat pada 4 ekor Ikan yang sedang.

Kuah Lada Ikan Uji Rashid

bahan2
~cili mesin sesenduk
~kerisek setengah paket kecil
~halba campur hujung sudu kecil
~bawang kecil 3 butir
~bawang putih 3 butir
~asam jawa extra setengah sudu kecil
~halia sebesar ibujari
sebiji tomato
~setengah biji peria
~3 helai daun limau purut
~Ikan Uji Rashid 4 ekor (Ikan Mata Besar)
~minyak untuk menumis
~ garam + perasa
~jintan manis dan ketumbar

cara:

~tumbuk bawang2 ,halia,jintan manis dan ketumbar.
~panaskan minyak,tumis bawang2 dan halia
~masukkan cili mesin,masak hingga garing juga kerisek.
~masukkan halba hingga wangi,asam jawa
~air 4-5 cawan mengikut jumlah ikan
~daun limau purut,garam dan perasa
~masukkan peria yang dibelah 4
~bila mendidih masukkan ikan.

Siap!!!!Lebih kurang asam pedas tapi ada kerisek dan jintan2.