Friday, August 12, 2011

Sambal Kerisek Ikan Kerisi


Bahan2:
Ikan Kerisi 3 ekor
Cili mesin 4 sudu besar
Ikan Bilis segenggam
bawang besar sebutir
bawang kecil 3 ulas
kerisek 3 sudu besar
asam jawa extra setengah sudu kecil
minyak untuk menumis
garam dan perasa

cara:
~goreng ikan dan ketepikan.
~tumbuk ikan bilis dan bawang.
~panaskan 3 sudu besar minyak masak,tumis ikan bilis dan bawang tadi.
~masukkan asam jawa,garam dan perasa
~masukkan cili mesin dan kerisek.
~cairkan dengan secawan air.
~masukkan ikan.
~pastikan sambal kering.


Sedap dimakan dengan nasi panas.Hari ni juadah berbuka menu ikan pulak.

Tom Yam Ala ZC


Bahan2 :

ayam 2 ketul
sotong semangkuk
lobak merah setengah batang
kobis bunga (anggaran sendiri)
daun ketumbar
daun limau purut
1 kuib ayam
garam dan sesudu gula
perasa ( pilihan)
3 sudu sos tiram
2 batang serai
7 tangkai cili padi
sebiji limau nipis
sebiji bawang besar (potong bulat)

cara;
~rebus ayam dengan kiub dan serai.
~masukkan sos tiram,daun limau,air perahan limau nipis,cilipadi.
~masukkan garam,perasa dan gula.
~biar mendidih masukkan sayur2 dan sotong.
~jangan lupa daun ketumbar untuk mdenaikkan bau Tom Yam.


Tom Yam sedia dimakan untuk anggaran 6- 8 orang.Boleh aje tambah makanan laut lain .(Ikut suka).