Friday, July 8, 2011

APAM MARMAR

250 gn tepung naik sendiri
200 gm gula kisar
200ml santan kotak
2 biji telor
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh ovalet
pewarna yg dibenarkan.

cara:
~pukul telur dengan gula hingga kembang dan putih
~masukkan ovalet,esen vanilla dan santan,kacau hingga pekat
~masukkan tepung sedikit demi sedkit
~asingkan kepada beberapa bahagian...sukalah nak letak berapa warna.
~corakkan ikut kretiviti sendiri.
~kukus 45 minit.

Siap!!!Apam tanpa ragi.....cuba jangan tak cuba!!

MEE SIAM MAKARONI

bahan2

~sepeket Mee Siam/bihun
~udang geragau segenggam
~cili mesin 4 sudu besar
~makaroni secawan (direbus hingga lembut)
~udang hidup segenggam
~lobak merah setengah batang
~cili hidup merah/hijau (untuk hiasan)
~4 sudu minyak masak
~sedikit garam dan perasa
~bawang putih 3 biji
~bawang kecil 4 biji
~sos tomato dan sos tiram(sedikit)
~ 2biji telur.

cara
~tumbuk bawang kecil dan bawang putih...udang geragau juga.
~panaskan minyak,tumis bawang,masukkan cili mesin juga.
~masukkan udang hidup,sos tomato dan sos tiram.garam dan perasa
~pecahkan 2 biji telur dan kacau.,masukkan lobak merah.
~masukkan bihun dan makaroni.
~kacau rata .

Hidangkan bersama cili potong yg ditabur di atas.

LEPAT LIAT PERAK



~ SECAWAN TEPUNG GANDUM
~SETENGAH CAWAN TEPUNG jAGUNG
~3 SUDU BESAR GULA
~ NYOR SETENGAH BIJI(BUANG KULIT ARI)
~PISANG CAMPOR2 (CE COBE..SEDAPP!!!)
~DAUN PISANG (lAYOR)
# ULI NGAN TANGAN LE POWERRRRR

RENDANG TOK PURNAMA MERINDU


Kakcik orang Melaka jadi tak pandai nak merendang Tok ni.Mintak sedekah resepi ngan Yong NurQasehku Olia,anak jati Perak.Lepas ni Nyonya Mansur takkan pecat lagi..hehehehe..TQ Yong!!!Raya ni boleh le teman mencoba...




1 kg daging batang pinang dipotong mengikut citarasa(biasa potong besar2)
3 biji kelapa parut,-2bjii diambil santannya, 1 biji dibuat kerisik.
3 sm halia
2 sm lengkuas
3 batang serai
1 paket serbuk kari daging
20 biji cili kering (nak pedas bubuh byk)
300 gm bawang merah
4 ulas bawang putih
2 kuntum bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tanpa minyak.
1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus
Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
Sekeping gula melaka kecil atau gula merah
kicap secukupnya
sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa.

cara2nya:-
semua bahan cabai, bawang,lengkuas,serai dan halba2 digoreng dgn sedikit minyak~disangai.
kemudian biarkan sejuk seketika dan diblender...
masuk daging ke dalam kuali+bahan2 yg diblender+kerisik+Kicap+gu​la melaka+serbuk kari...
kemudian diperap dlm 1 jam..
masukkan santan dan rendidihkan
bila daging dah empuk masukkan sedikit air asam
didihkan shingga kering dan masukkan
kelapa yg dihiris memanjang tadi...
sesuaikan rasanya...kalau kurang garam dan gula tambahkan mengikut cita rasa anda...
SELAMAT MENCUBA..

Masak Kicap Janggut Sotong





Bahan2
sepeket janggut sotong
4 batang kacang panjang
4 sudu besar cili mesin
setengah sudu kecil lada hitam
bawang besar sebiji
bawang putih 2 ulas
seinci halia
5 sudu perahan lemon
5 sudu kicap manis

cara
~janggut sotong direbus dan toskan.
~tumis bawang besar bersama halia,bawang putih (dihiris)
~masukkan cili mesin,setelah garing tuang kicap.
~perahkan lemon dan tambah air.
~masukkan kacang panjang yg dipotong pendek2.
~akhirnya janggut sotong tadi.

*Tanpa perlukan perasa dan garam.*