Tuesday, August 16, 2011

Minestrone Soup





petang ke 16 Ramadhan nak makan Western pulak.Roti Peranchis yang dibawa balik dari Singpaore masih ada,aku buat Minestrone soup pun best jugak mencicah lepas dinner nanti.Kongsi resepi jom....

Bahan2 :

Sebatang Roti Peranchis.
Semangkuk Makaroni
setengah tin tomato puri
4 biji ubi kentang
sebiji bawang besar
sebatang celery
2 sudu besar lada hitam
setengah buku butter
sedikit daging cincang
3 ulas bawang putih
air untuk soup
garam dan perasa
setengah tin tomato puri.

Cara:

~potong dadu ubi kentang,bawang besar,celery
~bawang putih racik halus
~tumbuk halus lada hitam
~cincang halus daging
~tumis bawang,bawang putih dengan butter seketika,jangan sampai hagus.
~masukkan daging dan ubi kentang
~masukkan air,garam ,perasa dan tomato puri.
~masukkan celery dan makaroni.
~tunggu semua empuk dan pekat.
~potong menyerong roti dan hidangkan dengan sup.

* menambah kelazatan boleh parutkan Cheese di atas sup.*


Selamat berbuka !!!!!