Sunday, March 20, 2011

SARAK IKAN KEMBUNG

Dsc02112


Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • 1 kg ikan kembung - panjang dlm 7 inci
  • 1 cawan kelapa parut - ambil putih saja
  • 5 biji bawang merah, 3 ulas bwg putih & 1 sudu teh (rata) serbuk lada hitam
  • 2 biji telur
  • garam secukup rasa. (dlm 1 sudu teh rata)

Cara-cara

  1. ikan dibelah dari belakang.dibuka & dibuang isi perut & insang.cuci & tos kan.
  2. Dsc02088
    buang tlang tengah ikan dgn memotong tulang dileher ikan(bagi patah tulang tu je jgn smpai trpotong kpla ikan).angkat tulang ngn tangan kiri sambil tngan kanan mengikis isi dgn pisau.
  3. Dsc02090
    kikis isi ikan yg dh x brtulang tu dari ekor ke arah kepala.jgn menyongsang 9t, kulit ikan akn terkoyak,& isi x dpt dikeluarkan dgn banyak.
  4. Dsc02093
    camni la rupa ikan yg dh ramping stelah mnjalani rawatan pembuangan isi.....
  5. Dsc02094
    tumbuk bawang2, pastu campurkan kelapa, tumbuk2 sikit, campur pula isi ikan, tumbuk2 skit gak,pastu campurkn garam & lada hitam.
  6. Dsc02096
    kacau sebiji telur lalu campurkn dlm bahan tumbuk td.gaul sebati & suaikan rasanya.
  7. Dsc02097
    bahagi isi ikan kpd 8 bahagian.masukkan sebahagian kedalam kulit ikan. bentukkan kemas2. buat hingga habis.
  8. panaskan minyak,(goreng terendam). kacau sebiji telur + secubit garam. celup seekor ikan yg telah 'berisi' (suspen je bunyinye..) kedlm telur rata2 lalu digoreng.jika kulit ikan meleding, tekan/tindih dgn sudip sebentar.
  9. goreng hingga masak.jgn garing sangat. agak2 salutan telur dh garing, ok la tu.. goreng kedua2 bahagian ikan.
  10. Alhamdulillah..siap gak akhirnya....

SAMBAL OTAK LEMBU /SUP OTAK LEMBU




CARA MASAK OTAK LEMBU MASAK SAMBAL
-bersihkan otak lembu..buang sume urat2/salur2 darah yang ada pada otak.kene belek satu2 laa..
tujuannya utk hilangkan bau/rasa hanyir.
-dah yakin bersih dari urat darah...potong 4segi...mcm tauhu
-sediakan bahan utk buat sambal.....sama mcm nak buat sambal ikan bilis...cuma gantikan ikan bilis ngan otak lembu....
-dah masak....ready utk dimakan.....tp pastikan korang xde penyakit darah tinggi.




Sup Otak Lembu



..

Bahan ;

Otak lembu dibersihkan
rempah kurma sebungkus kecil
limau nipis 3 biji
bawang keci 5 ulas
bawang putih 5 ulas
halia sebesar ibujari
kuli kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga
minyak masak secukupnya
serai 2 batang dititik
garam dan perasa.

cara:

~otak lembu dibersihkan,dipotong kecil2
~bawang kecil,bawang putih,halia dimayang halus.Digaul dengan rempah kurma.
~tumis sekali 3 beradik..cengkih,pelaga dan kayu manis.
~masukkan serai juga.
~panaskan periuk ..minyak masak secukupnya untuk menumis rempah tadi.
~ masukkan otak lembu,paling2 sekejap dan letak air.Tak perlu dikacau selalu.
~perahkan beberapa layang limau nipis...untuk menghilangkan hanyir.
~biar mendidih.

tabur bawang goreng dan daun sup.





TELUR PINDANG(utk 20 biji telur)



bahan
rempah kari daging sebungkus besar-lg byk lg sedap..
ketumbar ditumbuk kasar]
jintan manis ] nih semua beli kt GIANT ada yg dh dipack seringgit2..haa guna satu bngks tu.
jintan putih ]
garam secukup rasa
asam jawa stgh bungkus besar
serai dititik(4-5 btg)
lengkuas(sebesar ibu jari)
halia(sebesar ibu jari)
bawang besar dihiris(3-4 biji)
kicap agak2 stgh botol besar-pewarna bg telur pindang cantik
segala jenis daun - daun jambu batu, senduduk, pandan, daun serai wangi, daun lengkuas, daun salam, mengkudu sebanyak mungkin..sbb telur pindang nih bergantung kepada wangi2 daun nih semua naikkan rasanya..


cara
-susun daun2 ke dlm periuk agak besar..
-lapiskan daun td dgn telur pulak..susun elok2..kemudian taburkan segala bahan2 td..garam secukup rasa+rempah ratus+asam jawa..susun lagi daun atasnya dan lapis lg dgn telur..kaedah ini supaya telur x mudah pecah..setiap lapisan dilapis dgn rempah ratus supaya lebih mudah meresap rempah ke dlm telur..
-masukkan air sehingga penuh menutupi daun2 n bahan2 rempah ratus.
-rebus. jika air rebusan semakin sikit..masukkan lagi air dan rebus telur tu kalau boleh 2-3 hari..maksudnya tutup api mlm..n sambung lg esok n seterusnya.. nih kalau kenduri laa kn..br laa rs betul2 rempahnya pd telur tu..kalau buat sendiri nabia rebus seharian sj.. being d malas me
-kemudian basuh rempah2 pd telur n hidangkan..huhu yummy!

MASAK LEMAK CILIPADI JANGEK(KULIT LEMBU)DAN PUCUK PAKU



kulit lembu atau jangek :dibakar,dikikis,direbus dan digulai....

Bahan²
250 gm jangek yang siap diproses (rebus seketika)
seikat pucuk paku
1 batang serai (dititik)
*1 batang serai (dikisar @ tumbuk halus)
*30 biji cili padi (dikisar @ tumbuk halus)
*3 inci kunyit hidup (dikisar @ tumbuk halus)
300 ml santan kotak
500 ml air
garam
asam keping

Cara²
1. satukan bahan tumbuk @ kisar dengan serai yang dititik, santan pekat 7 air.
2. masak atas api sederhana hingga meendidih
3. masukkan jangek yang siap direbus. biar mendidih
4. masukkan pucuk paku dan perasakan dengan garam serta asam keping.
5. sedap dimakan bersama nasi panas.. :)

MASAK LEMAK CILIPADI JANGEK PUCUK PAKU


Jangek @ Kulit Lembu.


Bahan² 250 gm jangek yang siap diproses (rebus seketika) seikat pucuk paku 1 batang serai (dititik) *1 batang serai (dikisar @ tumbuk halus) *30 biji cili padi (dikisar @ tumbuk halus) *3 inci kunyit hidup (dikisar @ tumbuk halus) 300 ml santan kotak 500 ml air garam asam keping


Cara² 1. satukan bahan tumbuk @ kisar dengan serai yang dititik, santan pekat 7 air. 2. masak atas api sederhana hingga meendidih 3. masukkan jangek yang siap direbus. biar mendidih 4. masukkan pucuk paku dan perasakan dengan garam serta asam keping. 5. sedap dimakan bersama nasi panas.. :)

TEMPE BUAH KARA BENGUK


Buah Kara Benguk.


Tempe dari buah kara benguk....

cara membuatnya :

1. Siapkan benguk(dari biji kara benguk) lalu kita rebus dengan air sampai mendidih kurang lebih 1 jam, masak dicampur dengan abu , tujuannya adalah untuk menyerap getah yang ada di kulit beguk agar tidak terserap kedalam benguk itu sendiri, kalau tidak maka rasanya akan pahit.
2. Setelah dimasak kurang lebih 1 jam kemudian kita toskan, kemudian kita kupas kulitnya, setelah itu benguk di cuci sampai bersih.
3. Diteruskan ke proses peragian dengan mengunakan ragi seprti ketika membuat tempe biasa.
5. Setelah proses peragian selesai, Benguk kita bungkus, biasanya dibungkus dgn daun pisang atau daun jati. Setelah dibungkus disimpan tempat yang kering pada suhu bilik., setelah 1 atau 2 hari biasanya Tempe Benguk sudah jadi dan siap untuk dimasak.
6. Biasanya Tempe Benguk di masak dengan digoreng atau disambal.

Selamat menikmati Tempe Benguk.

BUBUR ANAK LEBAH

Bahan-bahan ( satu family bleh mkan )Dsc01214

  • satu mangkuk besar cendol pandan
  • gula melaka + gula pasir secukup rasa
  • 1 mangkuk @ lebih santan kelapa
  • 2@3 helai daun pandan - koyak & simpul
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. masak gula melaka dgn sedikit air hingga larut.lepastu masukkan santan gula pasir,daun pandan & garam.
  2. sentiasa kacau supaya x pecah santan. bila mendidih,masukkan cendol sambil dikacau dan terus matikan api.
  3. siap utk dihidangkan..

SAMBAL TAHUN KULIT LEMBU

Bahan-bahan ( untuk 5 orang makan. )

  • Bahan a:
  • 500g kulit lembu yang telah direbus dan dipotong nipis
  • 1/2 cawan cili padi kampung
  • 2 cawan lengkuas muda dihiris nipis
  • 1 keping asam keping
  • 3 cawan air
  • garam dan serbuk perasa
  • Bahan b (kisar)
  • 1/2 cawan udang kering
  • 10 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Bahan c
  • santan pekat dari 1 biji kelapa

Cara-cara

  1. Rebus bahan-bahan a dan b sehingga lengkuas lembut.
  2. Masukkan santan kelapa, kecilkan api, kacau selalu sehigga mendidih.
  3. Rasa garam dan boleh dihidangkan.
  4. silalah mencuba!!!!!!!!!!!!!!.Dscn9892