Wednesday, July 6, 2011

PIZZA CASARITA





Jom buat Pizza sendiri!!!!Jimat Kos ,kenyang perut...suka hati.Sekilo tepung dapat menghasilkan 6 keping Pizza yang gebu.Bahan2 ikut citarasa sendiri.Cheese pun boleh pilih yang mana suka.kakcik suka Cheddar...berbaloi2.

Bahan2utuk membuat doh.

1 kg tepung gandum
1 paket Mauripan
3 sudu gula pasir
air suam untuk menguli

Bahan2 tabur.

sepeket daging cincang (rebus ,tos dan goreng dengan 3 sudu kari)
sepeket sosej
setengah tin nenas
setengah tin cendawan butang
2 biji cili benggala
sos tomato dan cili utuk sapuan
cheddar cheese diparut

cara menguli doh :

~ sepeket tepung gandum dicampurkan dengan sepeket mauripan ,setengah cawan air panas untuk melarutkan gula dimasukkan dan uli perlahan2.Tambah air hingga doh kenta
~uli hingga lembut dan rehatkan stengah jam unuk doh mengembang.
~tutup dengan kain.

setelah doh naik boleh panaskan oven pada 180`c.Sementara oven panas potong bahan2 seperti sosej,cili,nenas dan cendawan butang.Bila doh telah mengembang 2 kali ganda bahagiakan kepada 6 bahagian.Bulatkan.Sapu sedikit mentega di loyang dan penyekkan doh memenuhi acuan.Sapukan sos tomato dan cili pada Pizza mentah dan taburkan daging cincang.Diikuti dengan lain2 bahan yg di potong.susun mengikut kreativiti tersendiri.Akhir sekali taburkan parutan keju di atas.Bakar selama setengah jam atau lebih.

* kakcik bakar sekali 2 Pizza .

Kena cuba pada yang rajin memasak!!!Hidangkan Pizza pada bila2 masa dengan cara ,rasa,pilhan .Kakcik tak suka herba English jadi abaikan Bay Leaf,Prego sauce,paperoni,thyme dan sebagainya.Pizza ala2 Melayu dan boleh diterima semua.





Sambal Janggut Sotong Kering

Bahan2 :

~Janggut Sotong Kering segenggam
~cili mesin sesenduk
~asam jawa extra stengah sudu
~gula 2 sudu besar
~garam sesudu kecil
~belacan sebesar ibujari
~minyak 4 sudu besar
~sebiji bawang besar (potong bulat)

Cara:
~rebus janggut sotong kering dan toskan.
~tumis bawang besar sekejap saja,masukkan cili,garigkan.
~masukkan asam jawa dan air sedikit,gula ,garam dan perasa (kalau suka).
~taburkan belacan bila cili garing masukkan gula.
~masukkan janggut sotong,tambah air bila perlu.
~sambal naik merah,angkat.

Makan dengan Nasi lemak pagi pun sedap!!!Daripada terbiar jaggut2 tu boleh jugak jadi lauk.Cubalah....

SINGGANG IKAN KEMBUNG


Kakcik kalau masak Singgang tak suka pucat2.Sehabis daya nak menarik perhatian sebab Singgang ni kurang diminati ramai.Saja tambahkan lobak merah yang dipotong berbunga2,belah cili hidup(kakcik lebih suka yg hijau ).Pada yang kurang gemar masakan ni cuba resepi Kakcik mesti suka punyalah....


Bahan2nya:

Ikan Kembung 6 ekor
Cili hidup 2 biji ( belah 2)
Lobak Merah stengah biji di potong nipis2 ..(buat le bentuk2)
Kacang Panjang 2 lembar (potong pendek2)
Halba campur (tabur secubit je)
Bawang Kecil 3 ulas (mayang halus)
Bawang Putih 2 ulas (mayang halus jugak)
Halia sebesar ibujari tangan (dihiris)
Daun Limau Purut sehelai
Serai sebatang
Asam Jawa Extra stengah sudu kecil cukup)
Garam sesudu kecil
Perasa(ikut suka)
Air (ikut berapa banyak nak kuah)
Minyak masak 3 sudu
Kunyit serbuk secubit

Cara:
~ panaskan minyak,tumis bawang kecil,putih dan halia sampai naik bau dan garing.
~tabur secubit..ala2 je halba campur,bau wangi masukkan serbuk kunyit,serai dan asam jawa.
~masukkan air ikut suka.
~biar mendidih masuk sayur2an.
~masuk ikan ,daun limau purut dan cili belah.
~akhir sekali garam dan perasa.

Mudah je dan menarik .Taklah lesu je rupa kuah Singgang.Gantilah ikan apa pun mesti sedaplah.