Thursday, June 23, 2011

ACAR PUTIK PISANG GALA


Bahan-Bahan:
10 biji putik pisang gala
3 biji lada kering
2 hiris halia
1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1/4 biji kelapa ( untuk 1 cawan santan)
2 sudu makan minyak menggoreng
cuka, garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Pisang dibuang kulit hitamnya.
2. Pisang tadi dikelar-kelar melintang, halus-halus kemudian direndam dalam air garam.
3. Semasa merendam ramas-ramaslah pisang itu supaya keluar rasa kelatnya.
Rendamlah lebih kurang 15 minit
4. Lada kering , bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat.
5. Panaskan periuk, tuang minyak untuk menumis.
6. Bila minyak panas, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk, bila naik bau tuangkan
santan, kemudian masukkan cuka, gula dan garam sebagai perasa.
7. Pisang yang telah dibersihkan, ditoskan.
8. Bila kuahnya sudah elok mendidih dan naik minyak di atasnya, masukkan putik
pisang tadi, biar sekejap kemudian angkat dan hidangkan.