Friday, July 22, 2011

ACCAR BUAH CILIPADI

Bahan:
~Jeruk buah semangkuk
~ cili padi 7 biji
~cili hijau 5 biji
~Sos Cili sesenduk (ikut sukalah,memekatkan je..)
~garam dan perasa
~air secawan.
~bawang besar sebutir

* mesin cili dan bawang.panaskan 3 sudu besar minyak masak,tumis bahan,masukkan soa,air,garam,perasa dan jeruk buah.Pekat hidangkan.....*

AyAM MASAK HIJAU






Bahan2nya;

Cili Hijau 5 batang
Cili Padi 7 biji
Tomato buah 4 biji
Tomato sos 4 sudu besar
Sos Tiram 4 sudu besar
Ayam seekor
Kacang Buncis (ikut suka)
Garam,perasa
Gula 2 sudu besar
Minyak untuk menumis
bawang besar sebiji dipotong bulat
Bawang besar sebelah biji
Halia sebesar ibujari
Bawang Putih 3 ulas

Cara :
~ bersihkan ayam,rebus sebentar,kunyit garam dan goreng sedikit.
~ mesin cili hijau dan cili padi,bawang besar,halia dan bawang putih tumbuk guna lesung batu.
~tumiskan bahan2 tumbuk tadi ,masukkan tomato buah.
~masukkan sos2 semua,garam,gula dan perasa.
~tambah air untuk kuahnya,seelok2nya pekat.
~masukkan ayam,sayur,bawang bulat,cili hijau potong.
~sedia untuk dimakan.


* Ayam masak hijau ni kalau boleh elak guna cili merah langsung.nak original hijau...