Sunday, March 27, 2011

AMPAP IKAN

Bahan-Bahan:
1 kilo ikan tongkol/kayu/basung
Halia sebesar ibu jari
Cili boh satu sudu besar
Bawang Merah 4 ulas
Bawang Putih 3 ulas
Serai 2 batang
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Garam
Ajinomoto
3 keping asam
Cara:
1.Halia, kunyit, bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat.
2.Kemudian, campurkan cili boh, asam keping dan serai.
3.Ikan yang telah dibersih, dicampur dengan bahan yang ditumbuk lumat. Terus diperap bersama garam dan sedikit ajinomoto sehingga meresap.
4.Masukkan ikan ke dalam periuk kemudian rebus sehingga hampir kering.
Cadangan Hidangan:
Sesuai dimakan bersama nasi putih atau sagu ambuyat.

No comments:

Post a Comment